top of page
  • Andrew

Keittiökalusteet

Updated: Mar 9, 2018


Syyskaudella täydentäessänne kotianne ja talouttanne käytännöllisillä ja kestävillä taloustarvikkeilla ja keittiökalusteita käykää kodinsisustusosastoilla ja tiedustelkaa mitä olemme tilaisuudessa Teille tarjoamaan.


Pidämme kaupan ainoastaan valiotavaroita kohtuuhintoihin, ja tapaatte aina meillä taloudessa ja keittiökalusteissa käytettäviä uutuuksia. Keittiökalusteiden keittoastiat ovat nykyajan käytännöllisimmät keittoastiat, perheenemäntien edullisin ja mukavin taloustarpeiden ostopaikka.


Keittiön liesi vuonna 1887.


Oulu keittiötä vuonna 1887.Hyvin varustettu keittiösisustus on perheenemännän paras apu.


Ihanteellinen keittiökalusteet

- yhä useammat kodit siirtyvät uudenaikaiseen jäähdytykseen, jolla saaden tasainen ja pysyvä kylmyys vuoden ajasta riippumatta. Uudenaikainen, sähköllä toimiva, varmakäyntinen ja taloudellinen jäähdytyskaappi on välttämättömyys jokaisessa keittiökalusteissa. Kulutaan vähän virtaa sekä vaatimatta minkäänlaista valvontaa, säilytä ruokatarpeenne päivästä päivään tuoreina melkein miten kauan tahansa. Pyytäkää seikkaperäinen selostus tai kaapin esittely. Se ei velvoita ostoon.


Elintarpeiden kallistuessa ja vähetessä alkoivat kunnan köyhäinhoidon johtohenkilöt jo suvella 1917 ajatella keittiökalusteiden perustamista etenkin lapsia varten. Mutta aika vaati, että myös vanhukset ja työttömät henkilöt saivat avustusta valmistetun ruuan muodossa joka päivä. Niin ryhdyttiin puuhaan ja moni perheen äiti on kiitollisena vastaan ottanut keittoannokset pienokaisilleen kotiin vietäväksi.


Vaikea oli ensin saada sopivaa keittiökalusteet, mutta toistaiseksi aiottiin keittiökalusteet suureen entiseen voimistelusaliin Aura-joen rannalle. Sali jaettiin pahviseinillä eri huoneiksi. Eteläinen puoli sisustettiin ruokasaliksi ja keskeltä laitettiin käytävä keittiöön. Käytävän toiselle puolelle sijoitettiin tarjoiluhuone ja astioiden varastohuone, toiselle puolelle kanslia ja ruokatarpeiden varastohuone ja keittiökalusteet.

Pohjoisesta osasta salia tuli keittiökalusteet. Vanhojen uunien sijaan oven kummallakin puolella muurattiin neljä suurta pataa, 260 litran vetoisia kukin. Yhdessä nurkassa on myös pieni hella, jonka uunia ahkerasti käytetään luitten palvaamiseen. Kumpaakin ulkoseinää vasten on tehty pesupöydät. Ivaksi suurta pöytää on keskellä lattiaa. Toisella leikataan lihaa ja vihannekset ja toiselle pannaan pestyt astiat. Suuri lihatukki on myös keittiökalusteissa samoin kuin perunankuorimiskone. Kalusto on hyvin yksinkertaista ja todistaa kaikki, että keskus keittiökalusteiden perustaminen oli tilapäistä nälänhädän torjumiseksi toimeenpantua hommaa.

Työpäivä on keittiössä alkanut ennen kl. 7 aamulla, siksi, että suuret padat tarvitsevat melkein tunnin, ennen kuin rupeavat kiehumaan. Lihakeitot tarvitsevat hyvin kiehua 3 —4 tuntia. Ruuan jakelu alkaa kl. 11. Ensin ovat työmiehet, joilla on määrätty ruokatunti, oikeutetut saamaan osansa, sekä myös ne, jotka hakevat ruokaa kotia työmiehille. Vaaditaan todistus työpaikasta, että järjestys tässä suhteessa säilyisi. Keittiön alkaessa oli rouva Olga Saarinen taloudenhoitajana, mutta sairauden takia jätti hän paikkansa. Rouva Saarisella oli monivuotinen kokemus suuren ruokalan hoidossa ja Turun kunnan keskuskeittiössä järjestettiin kaikki työt heti alusta alkaen tarkoituksenmukaisesti. Ruoka-ainemäärät liemikeittoihin määrättiin ja viikon ruokalistat soviteltiin niin vaihteleviksi kuin mahdollista oli. Aamun työn helpottamiseksi punnitaan edellisenä päivänä kaikki ruoka-aineet. Vihannekset ja perunat kuoritaan sekä pannaan veteen yöksi. Aamulla ne vaan paloitellaan ja huuhdotaan. Rouva Saarisen luovuttua virastaan on taloudenhoitajana ollut neiti Olga.


Rahaston ja kirjanpidon sekä sihteerin viran on rouva H. hoitanut ja hän on myös myynyt keittiökalusteissa ruokalippuja. Koko ajan on keittiössä koetettu tulla toimeen niin vähällä työvoimalla kuin suinkin. Taloudenhoitajan apuna ruokaa jaettaessa on kaksi henkilöä. Keittiökalusteessa on yksi keittäjä ja kaksi keittäjänapulaista. Ruokasalissa on järjestystä valvomassa ollut poliisi ja pelastusarmeijan slummista on viime syksykesästä saakka auttanut ruokasalissa; etenkin lapsien ja vanhusten takia on tämä apu kiitollisuudella otettu vastaan, perunankuorimiskonetta vääntämässä on pidetty vapautettuja kapina-aikana tuomittuja vankeja jotka siten saivat ansiomahdollisuutta. Nämä ovat myös auttaneet puunkantamisessa y r . m. pienissä askareissa. Elintarpeiden saanti on usein aiheuttanut paljon vaikeuksia. Varsinkin viime kesä oli siinä suhteessa hyvin hankala. Oli melkein mahdotonta saada edes kylliksi perunoita. — Ostettaessa punnitaan aina ruokatavarat ja käytäntöön otettaessa merkitään aina otetut määrät kirjoihin. Joka lauantai inventoidaan aina varastot. Usein tehdään katsauksia viikon tuloihin ja menoihin, että paremmin voitaisiin välttää tappioita. Siitäkin pidetään tarkka huoli, että padoista todellakin saadaan täydet litrat. Kymmenen litraa sadalle lasketaan kuitenkin aina jakelutappioksi. Vapaalippujen jakelua varten on kaupunki jaettu 7 osaan, joissa kussakin niiden jakelu oli uskottu jollekin erikoiselle yhdistykselle. Myöhemmin on koko jakelu annettu yhdistykselle hyväntekeväisyyden järjestämiseksi. Vapaita ruoka-annoksia jaettiin viime vuoden kuluessa 126,477. Sen lisäksi on vapautetuille, työttömille kapinavangeille jaettu 10,307 litraa keittoa. Annoksien maksu on koetettu pitää mahdollisimman halpana, jotta vähävaraisetkin voisivat niitä käyttää hyväkseen, sillä juuri köyhien raskasta taakkaa lieventämäänhän keittiö onkin perustettu.

Kaikkiaan on Turun kunnan keskus keittiökalusteista viime vuoden aikana jaettu 283,526 ruoka-annosta. Monta pientä lapsukaista on se täten auttanut tämän vaikean vuoden läpi. Usein on pieni käsi ollut ojennettuna keittoastiaa vastaanottamaan ja kiitolliset silmät ovat iloisesti katsoneet lämmintä velliä ja hymyilevät huulet ovat kiitoksensa. Tämä on antanut keittiössä työskenteleville henkilöille aina uutta voimaa väsymättä palvella näitä kovan onnun lapsia.


Keittiökalusteiden korjaus.

Toukok. 2 p:nä ilmoitti herra Tuiret uinen talon isännöitsijälle, että hänen asuntonsa keittiö kaipasi korjausta. Isännöitsijä oli erittäin rakastettava ja sanoi, että töihin ryhdytään jo seuraavana päivänä. Toukok. 5 p:nä muistutti herra Tuiret uinen asiasta isännöitsijälle, joka anteeksi pyytäen vakuutti, että työt aloitetaan seuraavana päivänä. Kunniasanallaan! Toukok. 10 p:nä ilmestyi isännöitsijä keittiöön, tarkasteli sitä ja sanoi, että tässä tehdään perinpohjainen korjaus. Se olisi oleva oikein suurenmoinen. »Minä pidän paljon somuudesta». Ja hän iski silmää todella somalle keittäjättärelle. »Huomenna tulevat maalarit. Kunniasanallani! Kaikki tehdään, niin kuin te tahdotte». Toukok. 15, 16 ja 17 p:nä muistutti asiasta isännöitsijälle. Toukok. 20 p:nä ilmestyi keittoon maalari, tarkasteli keittiökalusteita, asetti kaksi maalipönttöä lattialle ja katosi.

Toukok. 25 p:nä muistutti isännöitsijää. Kesäk. 5 p:nä ilmestyi kaksi maalaria; he »paklasivat» pienen palan lattiasta ja vetivät pohjamaalia erääseen seinään. He täyttivät talon rekilaulujen sävelillä ja liimavärin tuoksulla. Sitten katosivat he. Kesäkuun keskivaiheilla aikoi uudelleen muistuttaa asiaa isännöitsijälle, mutta tämä oli kesälaitumillaan. Kesäkuun lopulla heräsi varhain aamulla siitä, että hänen ovelleen ankarasti kolkutettiin: oven takana oli maalari, joka oli tullut noutamaan sutiansa. Hra heitti miehen portaita alas eikä ole sen nähnyt häntä muuta kulu kerran raastuvanoikeudessa, jossa kanne väkivallan teosta todistamattomana kumottiin. Koko heinäkuun oli talon isännöitsijä kesälaitumillaan. Kun hän elokuun alussa tuli vuokraa karhuamaan, tervehti hän oikein herttaisesti, sanoen: »He, he, he! Te olette kirjoittanut minulle kolme kirjettä siitä keittiökalusteiden korjauksesta. Se toimitetaan aivan käden käänteessä. Ei hätiä mitkä, kyllä minä siitä huolet pidän!» Elok. 11 p:nä ilmestyi maalari. Hän työskenteli puolen päivää ja katosi sitten. Nyt oli kärsivällisyys lopussa. Ja syystä kyllä, sillä hauen perheensä oli pian palaava kesäasunnolta. Meni siis isännöitsijän luo ja kuu tämä on kunniasanassaan pysyvä mies, niin ilmestyikin keittiöön seuraavana päivänä kolme maalaria, jotka täyttivät talon ja liimavärin tuoksulla. Yksi heistä kuului yhdistykseen ja veisaili virsiä, joita toinen, ammattiosasto lainen, koki tukahduttaa internationaalia. Kolmas oli »pimeä veikko» ja säesti rekivirsillä. Kolmen päivän kuluttua taukosi veisu ja laulu: keittiö oli valmis, maalattu ja putsattu. Ylpeillen seisoi talon isännöitsijä keittiökalusteet kynnyksellä viitaten suurella liikkeellä maalattuun lattiaan. Hän maiskautti huuliaan ja vannoi, ettei ole milloinkaan nähnyt niin hyvin maalattua keittiökalusteita. Kunniasanallaan! Maalarit loistivat tyytyväisyydestä. He saivat vielä juomarahatkin ja isännöitsijälle tarjosi hra. Viikon kuluttua tuli perhe kotiin. Rouva meni ensimmäiseksi keittiötä tarkastamaan. Astui muutaman askeleen kiiltäväksi maalatulle lattialle, sitten kuului keittiöstä kimeä parkaisu. Maali ei ollutkaan kuivaa, lattialla näkyivät selvästi askeleitten jäljet. Hra täytyi kääntyä lääkärin puoleen. Hän oli ankarasti hermostunut ja luulotteli olevansa talon isännöitsijä, jollaisena hän kyllä.
76 views0 comments

コメント


bottom of page